Nieuwe technologieën zoals 3D-printen zijn waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je aan duurzaam shoppen denkt. Toch kan het een interessante optie zijn. We spraken erover met Alwin Roosen, eigenaar van Nice Little Things.
Voor hun 3D prints gebruiken ze PLA (polylactic acid). Dat is een materiaal dat gemaakt wordt op basis van hernieuwbare natuurlijke materialen, zoals maiszetelmeel of suikerriet. Dankzij een proces op basis van enzymen en micro-organismen krijg je een stof die heel erg lijkt op plastic op petroleumbasis, maar die wel afbreekbaar is.
Roosen: “Als je een geprint object in PLA buiten zou laten liggen, zou het uiteindelijk volledig verdwijnen. Daar gaan uiteraard wel wat jaren overheen. Al is het natuurlijk nooit de bedoeling dat je onze of andere PLA-producten in de natuur weggooit. In speciale compostfabrieken kan PLA zelfs op enkele maanden gecomposteerd worden.
Binnen PLA heb je nog verschillende types. Zo gebruiken wij een speciale variant die voedselveilig is, bijvoorbeeld om koekjesstempels en taarttoppers te printen.”
Voor sommige prints heb je naast het PLA ook een soort van stelling nodig. Je kan immers niet zomaar in de lucht beginnen printen. Er wordt dan een soort van tijdelijke structuur rond het 3D object opgezet, die je achteraf gewoon verwijdert.
“Daarvoor hebben we een ander type materiaal, PVA (polyvinyl alcohol), dat volledig oplost als het in contact komt met water. Het breekt snel af in componenten die veilig zijn voor de natuur.”
Naast de gebruikte materialen hebben de 3D prints nog een belangrijk duurzaam aspect: je kan jouw product bestellen vanaf één stuk en het wordt lokaal geproduceerd. Goedkope cadeaus worden vaak in grote oplages gemaakt in verre landen, met in het slechtste geval nog een pak overschotten die nooit verkocht zullen worden. 3D printing maakt een uniek cadeau op maat bereikbaar voor een groter publiek.
“We trekken de ecologische lijn door in ons volledig assortiment. De meeste producten die we verkopen zijn van hout, een hernieuwbaar product. Al ons hout is bovendien FSC gecertifieerd.
Voor onze productie gebruiken we de energie van onze zonnepanelen en we maken onze verpakkingen zo veel mogelijk recycleerbaar. Bijvoorbeeld door met papiertape te werken in plaats van klassieke tape.”